Prehrambeni program Natisni
Zdrava prehrana za predšolske otroke je zelo pomembna, ker je odraščanje obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika.
Osnova za načrtovanje zdrave prehrane so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno- izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005):

  • Jedilniki so usklajeni s priporočenimi energetskimi in hranilnimi vnosi, ki upoštevajo starosti prilagojeno zmerno težko telesno dejavnost;
  • pripravljeni obroki so sestavljeni iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil;
  • kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikohidratnim živilom (npr. polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (npr. pustim vrstam mesa ter stročnicam) ter kakovostnim maščobam (npr. olivnemu, repičnemu olju);
  • pri obrokih, še zlasti pa med obroki, ponudimo otrokom zadostne količine pijač, predvsem nesladkan čaj in zdravstveno ustrezno pitno vodo;
  • za uživanje obrokov je dovolj časa, obroki so ponujeni v okolju in na način, ki vzbujajo pozitiven odnos do prehranjevanja;
  • pri načrtovanju prehrane upoštevamo tudi želje otrok ter jih uskladimo s priporočili energetsko-hranilne in kakovostne sestave ter splošne zdravstvene ustreznosti ponujenih obrokov;
  • za otroke z različnimi obolenji ali z motnjami v presnovi pripravljamo na podlagi zdravniškega potrdila dietne obroke;
  • zaposleni v vrtcu smo vselej odgovorni, da je hrana, ki jo pripravljamo in strežemo otrokom, varna (delamo po lastnem HACCP sistemu).