Podrobnosti za Mednarodna konferenca Kakovost in enake možnosti
LastnostVrednost
ImeMednarodna konferenca Kakovost in enake možnosti
Opis
VVZ Kekec Grosuplje je sodeloval na mednarodni konferenci Kakovost in enake možnosti: ključni premiki na področju vzgoje in izobraževanja od rojstva do 10. leta starosti, ki je potekala 20. In 21. novembra 2015 v Rogaški Slatini. S konferenco smo obeležili 20-letnico programa Korak za korakom v Sloveniji, ki poteka pod strokovnim vodenjem Pedagoškega inštituta, Razvojno – raziskovalnega centra pedagoških iniciativ Korak za korakom. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja. V programu konference so aktivno sodelovale tudi vzgojiteljice našega vrtca s svojimi prispevki.
Ano Vrhovec je spremljala ŽABICA ROZIKA – MASKOTA ODDELKA

Žabica Rozika je projekt v okviru metodologije Korak za korakom in je bila maskota oddelka Žabice v enoti Zvonček, starost otrok pa je bila 4 do 6 let.

Žabica Rozika je obiskovala družine in sicer vsak vikend drugega otroka. Čez teden je bila prisotna v vrtcu pri načrtovanih in spontanih dejavnostih, na jutranjem krogu, na sprehodih in pri drugih aktivnostih. Poudarek je bil na sodelovanju vrtca in družine ter na participaciji družin. Izvajali so ga na vseh možnih lokacijah: telovadnica, igrišče, dom, igralnica, kulturne in družbene ustanove, travnik, gozd, pomladni vrtec na kmetiji …
Udeleženci konference so bili seznanjeni z idejo, kako uporabiti maskoto oddelka, s celim procesom izdelave ter z načini, kako maskoto oddelka vključujemo v svoje delo strokovni delavci. S poudarkom na participaciji družin.


Blanka Strgar je predstavila prispevek z naslovom RAZISKOVALNI KOTIČEK PRI NAJMLAJŠIH V VRTCU.

Predšolski otroci raziskujejo svet z vsemi svojimi čutili. Predmete spoznavajo tako, da z njimi eksperimentirajo: jih stiskajo, vonjajo, okušajo, spuščajo na tla, si jih ogledujejo in poslušajo zvoke, ki jih oddajajo. Ob tem zadovoljujejo svojo radovednost. Raziskovanje je zanje eden od najpomembnejših načinov učenja.

Zato sta se s sodelavko odločili, da najmlajšim otrokom omogočita spoznavanje različnih materialov v raziskovalnem kotičku. V igralnici so imeli celo leto postavljen »vodni« kotiček. Otrokom sta glede na njihov interes ali trenutno temo ponudili različne materiale, kasneje sta dodajali tudi različne pripomočke, ki so igro dopolnjevali in bogatili. Opazovali sta, kako sredstva uporabljajo in glede na njihov interes dodajali nove. Z raziskovanjem različnih materialov so se otroci učili ter razvijali spretnosti in sposobnosti na vseh razvojnih področjih. Na konferenci smo si ogledali predstavitev materialov, ki so bili za otroke še posebno zanimivi.

Taja Ožbolt Ilaš in Judita Rajnar sta predstavili prispevek LUTKE NA OBISKU V ROMSKI SKUPNOSTI.

V šolskem letu 2014/15 so se tri strokovne delavke našega vrtca vključile v projekt »Zagotavljanje dostopa do kakovostnih predšolskih programov romskim otrokom in njihovim staršem«. Našo dejavnost smo izvajale v obliki delavnic, ki so potekale enkrat mesečno v romskem naselju Smrekec 2 v Grosupljem, vključeni pa so bili tako predšolski kot šolski otroci ter njihovi starši. Namen projekta je povečanje vpisa romskih otrok v vrtec, saj je le-ta kljub visokem deležu romskega prebivalstva v naši občini, zelo nizek. Verjamemo, da bi se s tem povečala dobrobit romskih otrok ter njihovih staršev, saj bi se s socializacijo v vrtcu lažje vključili v širše okolje, s kakovostnim izvajanjem predšolskih programov bi jim olajšali prehod v šolo, opolnomočili bi njihove starše, hkrati pa bi tudi diskriminatorno okolje z vključitvijo vsaj delno premagovalo nekatere predsodke o romski skupnosti. Delavnice so že od prvega srečanja vključevale lutko kot medij za vzpostavljanje stika med vzgojiteljicami in otroci.

Ime datoteke2016_Mednarodna_konferenca.doc
Velikost datoteke20 kB
Tip datotekedoc (Mime Tip: application/msword)
UstvarjalecMatej
Ustvarjen na: 30/03/2016 07:19
GledalciVsi
Odobreno odUrednik
Zadetki1139 Zadetki
Nazadnje posodobljeno na 30/03/2016 07:22
Domača stran
CRC Preskusna vsota
MD5 Preskusna vsota