Podrobnosti za Od poti vode do knjige
LastnostVrednost
ImeOd poti vode do knjige
Opis
VVZ Kekec Grosuplje
Judita Rajnar


POVZETEK

Ker je delo z otroki odgovorno, sem razmišljala o svobodi, ki jo moramo ustvariti, da otroku odpremo vrata osvajanja. Prevečkrat smo ovira, zaradi katere otrok razvija obrambne mehanizme, trudi se prilagoditi in postane žrtev odraslih sugestij. Odrasli smo tisti, ki moramo slediti otroku in postati pomočnik, da bo ta lahko gradil zadovoljnega sebe in boljši jutri. Sreča, da se vzgojitelji zavedamo, da smo tudi mi del tega okolja. Otroci so bitja, ki s svojo radovednostjo vsrkajo naš način življenja, zato mu moramo biti vzor, da se bo znašel v naših okvirjih. Slika, ki je nastala, pa naj bo skupna in ponos vsem zanamcem.
Pri vzgojnem delu sledim utripu otrok, s katerimi preživim večino dneva. Igra je tista, ki je povezala naša razmišljanja. Ob skupni igri na osnovi opazovanj, doživljanj, spoznanj, poskusov, predvidevanj, zapisovanj, metode skicirke, pogovora, lahko ugotavljam, kaj je njihova resnica in šele nato oblikujem cilje za uresničevanje vseh aktivnosti.
Narava je prostor, ki nam nudi bogato paleto možnosti za vsestranski razvoj posameznika in tudi spoznanja, da na njo lahko vplivamo in jo spreminjamo. Spremembe so že zaznamovale naš način življenja tudi v vrtcih. Postali smo EKO vrtec. Skrb za naše okolje je postala nuja in izziv za vzgojitelje glede pristopa in oblik dela v vzgojno izobraževalnem procesu.
Otroci imajo zelo radi vodo, ker jim ta nudi nešteto možnosti za igro, raziskovanje, opazovanje in ustvarjanje; ob njej se zato počutijo svobodni.
V Grosupeljščico smo vrgli list in mu sledili, neurje je naredilo poplavo, polomilo vejo na drevesu in nastala je naša knjiga »Platana Levček«.

KLJUČNE BESEDE:

Voda, igra, raziskovanje, opazovanje, doživljanje, ustvarjanje, knjiga.

Ime datotekeOd_poti_vode_do_knjige.docx
Velikost datoteke4.78 MB
Tip datotekedocx (Mime Tip: application/octet-stream)
UstvarjalecMatej
Ustvarjen na: 27/03/2012 07:23
GledalciVsi
Odobreno odUrednik
Zadetki2834 Zadetki
Nazadnje posodobljeno na 27/03/2012 07:27
Domača stran
CRC Preskusna vsota
MD5 Preskusna vsota